środa, 26 października 2011

Rafaelki

   Rafaelki to dosyć łatwe do zrobienia ciastka, choć mogą się wydać skomplikowane i potrzeba ok. godziny na ich sporządzenie, jednak nie zniechęcamy się tym i przechodzimy do dzieła.
   Przygotowujemy:
- 50g orzechów laskowych
- 70g herbatników
- po tabliczce białej, czarnej i mlecznej czekolady
- śmietanę

    Orzechy musimy chwile potraktować gorącem (w piekarniku lub na patelni), żeby lepiej się siekało, poza tym łupiny wtedy odejdą łatwiej. herbatniki i orzechy siekamy bardzo drobno.






   W rondelku zagotowujemy wodę, stawiamy metalową miskę tak, by nie dotykała wody i doprowadzamy mleczną czekoladę do roztopienia. Należy pamiętać, że miesza się cały czas, bo czekolada szybko się przypala. Nie wolno też czekać, aż cała stopnieje, tylko zdejmujemy ją zawczasu. Dodajemy 2 łyżki śmietany i te herbatniki i orzechy. Można także dodać niewielką ilość jakiegoś alkoholu albo trochę aromatu arakowego. Wszystko ubijamy i miażdżymy pałką, żeby było możliwie jak najgładsze.

   Ową masę ostawiamy na ok pół godziny do lodówki, by stwardniała, ale nie może całkowicie zastygnąć. Następnie formujemy ręcznie kuleczki. Powinno ich wyjść ok. ośmiu do do dziesięciu. Odkładamy na talerzyk i do lodóweczki na 10-15 minut.
   Białą czekoladę roztapiamy tak jak poprzednio mleczną. Za pomocą patyczka lub wykałaczki obtaczamy część kulek w białej czekoladzie.


   Pozostałą część obtaczamy w startej, czarnej czekoladzie. Aby ją dobrze zetrzeć należy ją najpierw przymrozić kilkanaście minut, a gdy przystępujemy do tarcia, pamiętamy, iż nie należy bezpośrednio dotykać czekolady ręką. Najlepiej trzymać przez jakiś papierek np. ten oryginalny od czekolady.
   Tak oto przyrządzone rafaelki można podawać do kawy czy herbaty. Bardzo polecam do kawki w jesienne długie wieczory.
   Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz